Logo

POA Pharma is now a Galen company

Galen, the privately owned global pharmaceutical sales and marketing company, is delighted to announce the acquisition and takeover of boutique healthcare company, POA Pharma.

New website coming soon

logo
Search
 • – Behovet av fotvård är stort, men förbises ofta,  säger Eva Jääskeläinen, medicinsk fotterapeut.

  Eva Jääskeläinen, du gick din utbildning till Medicinsk fotterapeut vid Yrkeshögskolan i Göteborg?

  – Ja, det stämmer. Utbildningen omfattade tre terminer. Den kunskap vi fick med oss ut i yrkeslivet var gedigen. Vi fotterapeuter och fotvårdsspecialister behövs för att möta riskgrupper med diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, psoriasis och reumatiska sjukdomar samt äldre och funktionshindrade. 

      Sjukdomar som kan drabba foten är många och helt olika; från nagelsvamp till diabeteskomplikationer.

  – Förvånansvärt nog kommer det årligen ut ett stort antal snabbutbildade (endast en termin) fotterapeuter från ett privat utbildningsinstitut som har rätt att bära samma titel, Medicinsk fotterapeut.

   

  Berätta om ditt yrke. Är patienterna nöjda med din behandling?

  – Ja, våra patienter är mycket nöjda med den behandling de får av oss. Vi kan ofta göra livet mycket lättare för människor med fotproblem. Det verkliga behovet av kvalificerad fotvård är stort. Betydligt fler patienter skulle behöva få fotvård för att eliminera framtida problem. Det gäller till exempel patienter med diabetes.

   

  Många av dina patienter lider av nagelsvamp?

  – Precis som fotens sjukdomar i stort är nedvärderade i sjukvården, är fötternas nagelsjukdomar ofta underbehandlade och felbehandlade. Okunskapen om nagelsjukdomar (onykomykos) är stor, såväl i sjukvården som hos allmänheten. Alla förändringar som liknar nagelsvamp är inte med automatik nagelsvamp.

  – En behandlig som är populär bland vissa doktorer är att avlägsna den svampangripna nageln. Att dra ut nageln ger visserligen en tillfällig och synlig effekt. Men den är inte bestående; svampen sitter ju kvar i nagelbädden.

  – Experimenterande med egenvård, ”huskurer” är också vanligt.

   

  Hur ställer man sig till tanken att börja behandla först efter korrekt diagnos?

  – En korrekt diagnos kan ställas först efter odling. Rätten att lämna in prover för odling måste gå via läkare.

  – Jag försöker få primärvården att sända misstänkta fall till odling, men får inte alltid gehör. Svampodlingen på Bakt-lab, Sahlgrenska i Göteborg kostar 500 kr för onykomykos och 200 kr för tinea pedis, vilket är struntsummor jämfört med vad en behandling baserad på fel diagnos kan kosta.

  – Riktlinjer finns, men följs inte alltid.

   

  Vad kan du göra åt okunskapen?

  – Jag drar mitt strå till stacken. Jag upplyser patienterna om att de receptfria medel som apoteken tillhandahåller bygger på en mycket svag vetenskap.

  – I maj månad ska jag ägna dagen åt information och demonstration på apoteket här i Lilla Edet. Då ska jag upplysa om sjukdomen onykomykos, hur den bäst behandlas och hur man skyddar sig mot re-infektion.

  – Det vore bra om Onytec, ett lokalbehandlingsmedel med god penetrationsförmåga och vetenskapligt dokumenterad effekt så småningom kan köpas receptfritt. Jag ser fram mot den dagen.

   

  Anser du att foten får den rätta uppmärksamheten i svensk sjukvård?

  – Foten är på många sätt ett glömt organ. Patienter med sjukdomar och besvär i fötterna får inte alltid fullgod medicinsk service. Det är läge för uppstramning!

  – Välutbildade medicinska fotterapeuter har här en allt viktigare uppgift att fylla.

   

  COB

  Leave a reply →